vineri, 3 decembrie 2010

"Magazine de vise"

    Circul mult prin Bucuresti....si dincolo de starea de nevozitate generala a oamenilor de la volan ( care in ultima vreme mi se pare excesiva si mult mai putin justitificata decat in anii trecuti de pilda, cand Bucurestiul era cu adevarat mult mai aglomerat) observ periodic la parterul cladirilor pe langa care trec , activitatile comerciale ce se desfasoara acolo. Ca si frecventa de departe cele mai intalnite sunt sediile de banci ; cred ca frecventa acestora este cam 1 din 3 pe bulevardele principale.
    As posta pe locul doi farmaciile , care alterneaza cu succes sediile de banci, dar nu au nici o sansa sa le depaseasca in aparitii.

     Probabil ca asta ar trebui sa ne spuna care sunt cele mai profitabile afaceri in tara si in zilele in care traim. Bancile au prosperat si prospera inca; romanii s-au imprumutat de la acestea fara nici o frica de viitor , iar bancile s-au grabit cu oferte care mai de care mai permisive din punctul de vedere al eligibilitatii clientului. La urma urmei , in primul rand ar trebui sa iti faci tu calculele daca poti suporta un credit , cu ratele sale lunare aferente, sau daca nu. Banca poate sa iti dea acest credit dar ea nu te va trage de maneca decat atunci cand nu mai platesti. Si cand nu mai platesti ei tot nu raman pagubiti: iti vor lua tot ce pot lua de la tine. E adevarat, in ultima vreme conditiile de creditare sau inasprit, dar la ora actuala bancile din romania pot prospera din contractele deja existente cu clientii    persoane fizice sau juridice, ca sa nu mai vorbim de imprumuturile statului roman la banci comerciale cu dobanzi fantastice....dar asta deja e alta discutie..
    Romanul are cateva temeri primordiale: ca nu va avea cu ce sa isi cumpere mancare azi si maine , ca nu va fi santos azi sau maine si ca nu se va simti el " imparat" pe mosia lui ( adica ,cu orice banut disponibil isi va satisface micile placeri personale care il vor face sa se simta mai presus decat altii - o masina cat mai luxoasa, un laptop cat mai modern, un telefon cat mai "destept", o haina de firma...etc).
  Pentru ca banii li-i da banca, medicamentele care sa le asigure o sanatate " beton "  fac sa prospere farmaciile. Guvernati de target ,farmacistii vor vinde ceea ce conteaza cu adevarat pentru ei si are un pret cat mai avantajos; pacientul ca cumpara si sub atat de des intalnitul  "efect Placebo" se va simti mult mai bine.
  Si daca are o masina cat mai "smechera" , un telefon si un laptop cat mai "in trend" si mai porti si haine brand-uite corespunzator si alcoolul s-a fumat de mult....ar putea incerca si magazinul din coltul strazii care vinde LEGAL material etnobotanic. Va incerca , ii va placea , mai ales ca totul e natural 100% si nu te face decat sa te simti bine si nu iti va afecta sanatatea in nici un fel ( la urma urmei sunt niste plante , nu?)

  Ma intreb cine si mai ales de ce  tolereaza existenta acestora. Inteleg ca legislatia nu interzice clar existenta acestor magazine, dar eu nu cred ca daca primariile si-ar pune in gand sa le desfiinteze nu ar gasi suficiente parghii prin care sa o faca. De fapt nu se doreste asta, pentru ca posesorul afacerii cu siguranta cotizeaza cat si cui trebuie.

  Intr-un drum de 30 de minute prin Bucuresti am intalnit cel putin 3 magazine de acest gen si asta doar pe bulevardele principale.Acum ceva vreme am vazut in Iasi o densitate fantastica a acestora.

  La urma urmei , daca avem de toate , de ce sa nu si visam frumos, nu?
Numai ca aceste "magazine de vise" atenteaza atat la siguranta financiara a omului cat mai ales la sanatatea acestuia. 
Pot exista oricat de multe sedii de banci si farmacii, atata timp cat aceste magazine exista LEGAL in Romania , suntem un popor imbolnavit de propriile vicii , care  nu se vindeca nici la banca , nici la farmacie.

2 comentarii:

  1. Sunt ale PDL. Patronii alora de vand in magazine sunt toti membrii PDL. La fel si importatorii "de vise". E un sistem piramidal in care toti contribuie "mai sus" pentru binele partidului si "reforma statului.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai treaba e cam asa...cumperi ceva de la "magazinele de vise"...te imbolnavesti...si te duci fie la farmacie...sa te tratezi...fie la banca...sa iei un credit...
    Deci...e un lant...care trebuie sa existe :))

    RăspundețiȘtergere