joi, 18 noiembrie 2010

Constiinta

Exista situatii paradoxale in viata , cand esti pus sa alegi intre propria-ti persoana si cei din jur. Atunci cand cei din jur iti sunt persoane dragi , apropiati sufletului tau ( folosesc o expresie pe care am auzit-o de curand la cineva), alegerea e foarte greu de facut.
Daca a-ti fi tie mai bine inseamna sa le fie celorlalti mai rau?
Sau daca a le fi lor mai bine inseamna sa iti fie tie rau?
De ce nu le putem avea pe amandoua?

Pentru ca viata te aduce frecvent in situatia de a alege. Liberul arbitru isi spune cuvantul.
Constiinta iti spune desigur sa fii altruist si sa pui pe primul plan persoanele dragi ; dar daca nu exista constiinta? Intr-o lume in care exista oameni care ucid din placere ,oare suferinta psihica a aproapelui ar mai fi o piedica?

Si daca totusi in cele din urma faci o alegere , si alegi varianta altruista , constiinta ta iti spune ca ai procedat corect. Dar ce te faci daca persoanele pe care intr-un fel sau altul incerci sa le scutesti de o suferinta , indiferent de natura acesteia, nu inteleg decat ca vrei sa le faci sa sufere?
 Constiinta ta va fi impacata , insa in realitate sfarsesti prin a avea langa tine persoane dragi , la care tii  , care poate te vor ura sau nu vor mai dori sa auda de tine , tu vei suferi suplimentar si pentru asta ....
dar constiinta ta va fi impacata.
Dar la urma urmei oare merita sa lasi constiinta sa iti ghideze viata?

2 comentarii:

  1. aici m-ai pierdut...in intrebari

    RăspundețiȘtergere
  2. Indiferent de cate situatii paradoxale ne vom lovi in viata, indiferent de cate ori vom fi pusi in situatia de a alege intre propria persoana si cei "apropiati sufletului" nostru, vom alege varianta egoista. Vom pune dorintele noastre pe primul plan cu riscul unei mustrari ulterioare de constiinta.
    De constiinta proprie nu avem cum sa ne ascundem si nici nu avem cum sa o mintim. E singurul lucru pur in totalitate care ne poate urmari toata viata.
    E singura care stie calea dreapta si singura care ne trage de urechi cand gresim. Cred ca exista cazuri exterm de rare de oameni care aleg sa-si traiasca viata dupa cum le dicteaza constiinta...

    Mi-e teama ca la intrebarea de final nu ne vom putea raspunde decat la sfarsitul vietii...

    RăspundețiȘtergere