vineri, 19 noiembrie 2010

Matematica

Ma uitam acum cateva seri la televizor si nu mi-a venit sa cred cat de nonsalant pot unii sa ia un intreg popor "la misto"

Cica urmeaza ( ipotetic , iar la guvernul asta tot ce e ipotetic e aproape sigur de nerealizat)  ca din anul 2011 bugetarii sa primeasca " mare parte " din pierderea pricinuita de reducerea salariilor inapoi. Adica ar urma sa primeasca o marire de 15% . Daca imi amintesc bine aceeasi guvernanti au anuntat ca micsorarea e valabila doar pana la finalul anului , dar faptul ca acum au uitat asta nu ma mira. Ei nu uita , ei MINT ,mint cu nerusinare.


Aceasta crestere cu 15 % ar urma sa se aplice in anul 2011 dar la aceste salarii deja scazute.

Nu trebuie sa stii multa matematica sa iti dai seama de urmatorul lucru: chiar daca s-ar  creste cu 25 % aceste salarii de fapt nu s-ar ajunge la aceeasi valoare dinaintea scaderii. Un exemplu simplu: la un salariu de 1000 de lei , redus cu 25% se ajunge la 750 lei. Daca acest salariu s-ar creste cu 25% in nici un caz nu se ajunge iar la 1000 de lei ci doar  la 937,5 lei. De fapt aceasta crestere de 15 % ,daca ea va exista , nu va acoperi 15 % din cei 25 % pierduti , ci doar 11, 25 %. Astfel , omul care a avut salariu de 1000 de lei si caruia i s-a redus salariul la 750 de lei , in urma cresterii de 15 % va ajunge la 862.5 lei.

Iata cum poti sa scoti ochii oamenilor cu minciuni, multe minciuni.
Ii iei 250 de lei , ii dai inapoi 110 lei si te lauzi ca ai recuperat mare parte din scadere.

Superb , nu?

3 comentarii:

  1. hai cu alte postari....ce faci????

    RăspundețiȘtergere
  2. asa e, chiar ma gandeam la asta zilele trecute :) ..procente, procente...ca sa li se ia fata fraierilor si sa nu isi dea seama de un simplu calcul matematic

    RăspundețiȘtergere